Jak namotat strunu na křovinořez

Probrali jste na jaře váš křovinořez ze zimního spánku a zjišťujete, že potřebujete novou strunu? Nebo vám prostě došla během sekání? V našem článku vám podrobně popíšeme, jak novou strunu namotat, jak ji dotáhnout a upozorníme na časté chyby, kterým byste se měli vyhnout.

rsz_krovinorez

Při namotávání struny musí být křovinořez či vyžínač vypnutý, abyste vyloučili riziko úrazu.

 

Správná struna + správné namotání = ideální efektivita

Na úplném začátku by měl být výběr správné struny. Pokud si nejste jistí, jakou strunu do křovinořezu zvolit, rozhodně si nechte poradit od odborníka. Rozhodující je nejen typ vašeho křovinořezu či vyžínače, ale také účel. Žací struny tak budete vybírat především podle průměru, délky a profilu (kruhového, čtvercového, hvězdicového). Avšak ne každou strunu můžete navinout na kterýkoli křovinořez. Která je nejlepší struna do křovinořezu, který vlastníte, to se dočtete v manuálu či v informacích od výrobce. Zde bude hrát hlavní roli především průměr struny.

Na volbě vhodné struny závisí bezchybný výkon vašeho stroje a efektivita a trvanlivost struny, proto výběr nepodceňte a v případě nejistoty nás neváhejte kontaktovat – rádi vám se vším poradíme.

 

Co si připravit, než se pustíte do namotávání

Především je třeba zdůraznit, že křovinořez či vyžínač musí být vypnutý, případně odpojený od el. zdroje, abyste vyloučili riziko úrazu. Pokud si nejste z nějakého důvodu jistí, jestli nedojde při manipulaci s křovinořezem k jeho zapnutí, rozhodně při výměně použijte ochranné pomůcky. A než se pustíte do nasazování struny, ještě jednou si ověřte kompatibilitu struny s vaším strojem

vymena-struny-1

Otáčejte středovou částí hlavy po směru hodinových ručiček postupně tak, aby šipky na obou částech směřovaly proti sobě.

 

Jak postupovat při navíjení struny do křovinořezu

Většina hlav křovinořezů vypadá velmi podobně a postup navíjení struny se naštěstí moc neliší. Jak tedy postupovat?

  • Na středové i spodní části žací strunové hlavy uvidíte šipky. Otáčejte středovou částí po směru hodinových ručiček postupně tak, aby šipky na obou částech směřovaly proti sobě
  • Ustřihněte cca 3 metry struny, lihovým fixem si poznačte střed, poté strunu vsuňte do hlavy otvorem pod šipkou a opačným otvorem strunu suňte ven. 
  • Máte strunu protaženou a po obou stranách vyčnívá přibližně stejně dlouhý kus struny? Pak začněte strunu navíjet otáčením středové plastové části hlavy. Po obou stranách nechte vyčnívat 15–20 cm struny. Ostří na obvodu ochranného krytu křovinořezu strunu zkrátí na požadovanou velikost.

 

vymena-struny-2_1

Každý z obou konců strun naveďte do samostatného kanálku po obvodu navijáku a oba namotávejte stejným směrem. Poté je provlékněte skrz otvory v krytu navijáku tak, aby vyčnívaly ven.

 

Struna nejde prostrčit? Pak je nutné hlavu rozebrat 

Jak nasadit strunu do křovinořezu, když jsou naváděcí drážky struny zanesené nebo neprůchozí? Nezoufejte, jde to! Jen to bude maličko pracnější, protože budete muset hlavu rozebrat. Jak na to?

  • Na obou stranách stlačte zarážky a hlavu otevřete. Při rozebírání jednotlivých dílů dejte pozor na středovou pružinu, která by mohla vypadnout.
  • Pokud je hlava uvnitř silně znečištěná, raději ji propláchněte silným proudem vody.
  • Provlečte cca 3 m dlouhou strunu, na které si předtím označíte lihovou fixou střed, vodícími drážkami ve středové části hlavy. 
  • Oba konce struny nechejte stejně dlouhé a naveďte každý z nich do samostatného kanálku po obvodu navijáku. Začněte je namotávat otáčením středovou částí hlavy po směru šipky.
  • Oba konce struny namotávejte stejným směrem! Při navíjení strunu přidržujte, aby se nevymotala.
  • Konce strun dlouhé cca 15 cm zasuňte do aretačních drážek, které se nacházejí po obvodu hlavy.
  • Zasuňte středovou pružinu zpět a jednotlivé díly hlavy opět sestavte. Nezapomeňte struny provléknout skrz otvory v krytu navijáku tak, aby vyčnívaly ven.
  • Nakonec silou zatáhněte za oba konce strun, aby se uvolnily z aretačních drážek. Poté nasaďte kryt navijáku tak, aby zarážky zaklaply na své místo.
  • Délku vyčnívajících strun upravte povolením či přitažením středové části hlavy. 

 

vymena-struny-3

Nakonec silou zatáhněte za oba konce strun, aby se uvolnily z aretačních drážek.

 

Jaké jsou časté chyby při namotávání a jak se jim vyhnout?

Jednou z častých chyb je nadměrná délka struny. Struna by měla být ideálně 3 metry dlouhá, maximálně však 5 metrů. Pokud je delší, nevleze se do navíječe a může blokovat chod automatické žací strunové hlavy

Problém je také příliš volně namotaná struna. I ta může bránit v plynulém odvíjení. Zároveň nedoporučujeme stroje přetěžovat a sekat s nimi např. přerostlý křovinatý porost, mohlo by dojít k jeho poškození. A naše univerzální rada zní: vždy se řídit instrukcemi od výrobce, případně se poradit u prodejce. 

 

Udržujte váš křovinořez pravidelně

Nejen navíjení struny na křovinořez, ale také jeho pravidelná údržba je klíčem k bezchybnému fungování. U křovinořezů s benzínovým pohonem kontrolujte plastické mazivo v úhlovém převodu a každých 30 hodin provozu ho doplňujte. V případě poruchy některé součástky pořídíte novou v náhradních dílech na křovinořezy.

U křovinořezů elektrických je údržba mnohem snadnější, stačí jen dávat pozor na přívodní kabel a chránit stroj před deštěm U aku křovinořezu je to obdobné, jen je potřeba jej přes zimu uskladnit v teple. V chladu či mrazu totiž klesá jeho kapacita a po delší době by se nenávratně poškodil. 

Pokud jste dočetli až sem, už jistě víte, jak navinout strunu do křovinořezu a jak se o váš křovinořez či vyžínač starat. U nás najdete široký výběr žacích strun s různým průměrem, profilem a délkou a pokud budete potřebovat s čímkoliv poradit, neváhejte se na nás obrátit.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com