Jak vybrat vodicí lištu na motorovou pilu

Bez řetězu není motorová pila a bez vodicí lišty zase není řetěz. Právě lišty jsou důležitou součástí, bez které se při používání pily neobejdete. Zajišťuje bezpečný pohyb řetězu a precizní řez, a je její správný výběr je nezbytný pro bezpečnost práce i životnost pily. V tomto článku vám poradíme, jak správně vybrat vodicí lištu na motorovou pilu a na které parametry se při výběru soustředit.

lista-motorove-pily

Vodicí lišta je jednou z nejdůležitějších součástek motorové pily. Jak ale vybrat tu pravou?

 

Vodicí lišty podle typu práce

Aby lišta plnila svůj účel, musí být nejen dostatečně pevná, ale také hladká. To umožní plynulý pohyb řetězu a snadnou a pohodlnou manipulaci. Kromě těchto základních požadavků ale můžete mít i požadavky specifičtější, a to na základě typu práce, kterou s pilou vykonáváte. Právě proto existuje několik typů vodicích lišt.

  • Krátké lišty (do 35 cm / 14") – jsou snadno ovladatelné a ideální pro přesné drobnější práce a zpracování palivového dřeva.

  • Střední lišty (38-50 cm / 15-20") – nabízejí vyvážený poměr mezi ovladatelností a výkonem a jsou vhodné k širokému spektru prací. Patří k nejoblíbenějším variantám a jsou správnou volbou, pokud s nimi plánujete kácet menší stromy, řezat středně silné kmeny nebo nebo připravovat palivové dřevo.

  • Dlouhé lišty (53 cm a více / 21" a více) – jsou vhodné pro těžké a profesionální práce, kde je nejdůležitější vysoký řezný výkon. Dlouhé lišty jsou zároveň těžší a snadno odolají většímu náporu. Používají se zejména ke kácení velkých stromů a řezání silných kmenů.

  

Parametry lišt 

Když už víte účel, jaký chcete, aby vodicí lišta na motorovu pilu měla, je čas na výběr podle nutných specifik. Při výběru je proto nutné znát několik údajů, jako je pata, rozteč, šířka drážky vodicí lišty, její délka a počet článků řetězu. Tyto parametry ovlivňují kompatibilitu lišty s vaší pilou a její celkový výkon. Jsou to však právě tyto číselné údaje, které najdete v názvech lišt a v určité podobě i v názvech samotných řetězů. Je proto dobré jim předem rozumět a jít tak na jistotu.

Pata lišty

Jedná se o část lišty, která se připojuje k tělu motorové pily a zajišťuje její pevné a stabilní uchycení. Obvykle má tato pata otvory a zářezy, které přesně zapadají do mechanismu pily. A právě proto je nutné při výběru náhradní lišty nejprve zjistit, zda je s konkrétních mechanismem kompatibilní. Ideálně se proto soustřeďte na popisy jednotlivých produktů, kde se vždy dozvíte modely, pro které jsou lišty určeny.

Délka lišty

Asi nejdůležitým číselným údajem pro výběr lišty je její délka. A jak se délka lišty motorové pily tedy měří? Zjistíte ji snadno změřením části, která vyčnívá z pily ven. Stačí vám jen pilu položit na stabilní místo, vzít si metr a od špičky lišty až po stroj lištu jednoduše změřit. Ve velké spoustě případů vám vyjde jeden z následujících a nejčastějších rozměrů:

 

Pokud je však vaše stará lišta kratší či delší, nezoufejte. K dostání jsou totiž lišty o délce od 25,4 cm až po 105 cm.

delka-listy-motorove-pily

Správnou délku vodicí lišty změříte jednoduše metrem. Stačí však zaměřit pouze tu část, která přesahuje tělo pily.

 

Rozteč řetězu

Roztečí se rozumí vzdálenost mezi jednotlivými články řetězu motorové pily – konkrétně pak mezi třemi po sobě jdoucími nýty řetězu. Tyto údaje vždy najdete v názvu produktu a běžně se uvádí v palcích. Při výběru správné lišty si proto vždy zkontrolujte, že tento údaj sedí jak pro ni tak pro řetěz, který vlastníte. V nabídce Kasumex najdete vodicí lišty na motorové pily s roztečí řetězu:

  • 3/8"
  • .325"
  • 1/4"
  • 404"

 

vodici-lista-s-retezem

Vodicí lišta spolu s řetězem motorové pily musí být kompatibilní.

 

Šířka drážky

Dalším důležitým parametrem je šířka drážky, která by stejně jako u rozteče měla sedět jak u vodicí lišty tak u řetězu. Drážka slouží k plynulému pohybu řetězu, a musí být proto dostatečně široká, aby mu to umožnila, Pokud však bude široká příliš, může dojít k vyklouznutí řetězu a ohrožení bezpečnosti práce. Tento údaj se pro změnu uvádí spíše v milimetrech, ale u některých výrobců také v palcích. Zkuste tento údaj sami změřit nebo jej zjistit z původního obalu vaší dříve užívané lišty. Mezi nejčastější rozměry patří:

  • 1,1 mm (0,043")
  • 1,3 mm (0,050")
  • 1,5 mm (0,058")
  • 1,6 mm (0,063")

 

Počet článků

Posledním důležitým číselným údajem je počet vodicích článků řetězu motorové pily (někdy též zubů). Ten snadno zjistíte jejich přepočítáním v celé délce řetězové smyčky. Ačkoliv je tato informace důležitá spíše u výběru samotného řetězu motorové pily, může být zahrnuta také u vodicích lišt. Jejich počet se totiž mění v závislosti právě na její délce. Počet článků se jednoduše označuje číslem a mezi nejčastější varianty se řadí řetězy s počtem:

  • 50 článků
  • 52 článků
  • 57 článků
  • 64 článků
  • 66 článků




lightbulb

Přečtěte si také: Správný řetěz na motorovou pilu: jak jej vybrat a používat



Údržba a péče

Vodicí lišta patří mezi namáhané součástky, které se mohou vlivem častého používání rychle opotřebovat. Při výrazném opotřebení pak hrozí také poškození řetězu a jeho odskakování z lišty. Lištu, řetěz a vodicí kolečko proto pravidelně očišťujte a ošetřujte speciálním olejem. Při výrazném poškození pak lištu rovnou vyměňte


V naší nabídce naleznete široký výběr vodicích lišt, včetně špičkových lišt od značky Oregon, která je ceněna mezi profesionály pro svou kvalitu a spolehlivost. Lišty Oregon jsou ideální volbou pro motorové pily značek jako Husqvarna, Stihl, Oleo-Mac, Hecht, Dolmar a další. Nabízíme také originální lišty přímo od značek Husqvarna, Stihl a Oleo-Mac, které společně s lištami Oregon zajistí vašim pilám dlouhou životnost a optimální výkon.

 

Závěrem

Teď už víte, na jaké parametry se při výběru nové vodicí lišty pro vaši motorovou pilu soustředit. Ve své podstatě je důležité znát specifikace lišty a přesné specifikace jejího řetězu, které ve většině případů najdete buď na obalu nebo v návodu k obsluze. Tyto informace jsou často zobrazeny i v podobě speciálních symbolů, které vám napoví, zda jsou spolu lišta s řetězem kompatibilní.

Ačkoliv je číselných údajů u těchto produktů poměrně dost, to nejdůležitější se většinou dozvíte přímo z názvu. Konkrétně vás zajímají tato čísla:

 

navod-na-vyber-vodici-listy

 

Nejdůležitější parametry, na které byste se měli při výběru vodicí lišty soustředit.

 

Teď už by neměl být žádný problém vybrat tu správnou vodicí lištu pro vaši motorovou pilu. Pokud si však při nákupu přesto nebudete vědět rady, neváhejte se na nás obrátit a my vám rádi poradíme. Jsme vám k dispozici také v případě dalších náhradních dílů na motorové pily a nabízíme jejich širokou nabídku i rozsáhlé skladové zásoby.



Zdroj fotografií: Depositphotos, Kasumex