Jak na správnou údržbu a čištění motorové pily

Motorové pily rozhodně nepatří k přístrojům, které zůstanou dlouho čisté. Jsou to totiž opravdoví dříči a nemají problém se ušpinit. Na tom by nebylo až tak nic špatného, ale právě špína v podobě zbytků rostlin, pryskyřice, pilin či prachu umí nadělat na pile paseku. Přitom stačí ji jen pravidelně a správně čistit a může vám aktivně a bezpečně sloužit po mnoho dalších let. V tomto článku vám proto představíme postup a ukážeme, jak pilu vyčistit rychle a efektivně.

udrzba-motorove-pily

Při pravidelném užívání pily je její správná a pravidelná údržba a čištění klíčová.

Příprava a kontrola pily

Než se vrhnete na pilu s hadříky a čisticími přípravky, nejprve se ujistěte, že je vše zajištěno a práce s pilou je bezpečná. Prvním a nejdůležitějším bodem je kontrola toho, že je pila vypnutá a během údržby nemůže dojít k jejímu spuštění. To se však liší v závislosti na typu pily.

  • Elektrická pila – stačí odpojit od sítě.
  • Akumulátorová pila – je nutné vyjmout akumulátor a aktivovat brzdu řetězu.
  • Benzínová pila – je potřeba vypnout motor a aktivovat brzdu řetězu.

 

Další nutností je kontrola toho, že je motor pily dostatečně vychladlý. Při manipulaci s horkou pilou se totiž můžete nepříjemně popálit, a proto je lepší po jejím vypnutí chvíli počkat. Pokud chcete mít opravdu jistotu, že při čištění nedojde k žádnému úrazu, doporučujeme pracovat s ochrannými pomůckami, jako jsou brýle nebo rukavice.

Když už budete v procesu, věnujte chvíli také kontrole ostrosti a napnutí řetězu a funkčnosti brzdy řetězu, které mohou při nesprávném uchycení představovat nemalé riziko.

Postup čištění motorové pily

Před samotným čištěním motorové pily je nejprve nutné ji lehce rozebrat, abyste se snadno dostali do každého záhybu. Špína a nečistoty totiž rády ulpívají právě tam, kam oko běžně nedohlédne, a je tak potřeba si práci trochu ulehčit.

Toho docílíte zejména sejmutím plastových krytů nebo opatrným odděláním lišty s řetězem. Dílů, které můžete na pile odmontovat je však mnohem více. Jakmile ale sundáte alespoň tyto části, můžete se pustit do té pravé očisty. Níže vám popíšeme, jak postupovat a jak se chovat k jednotlivým částem a součástkám.

priprava-na-udrzbu-motorove-pily

Mějte na paměti, že při práci s pilou je bezpečnost vždy na prvním místě.

 

Kryt válce a startování

Jsou to právě plastové kryty, pod kterými se často ukrývá nejvíce nečistot. Zejména pak různá směs pilin, prachu a oleje. A ač jsou tyto nečistoty odolné, jejich odstranění není nic složitého. Stačí totiž jen trochu mechanické práce, univerzální čistič a hadřík, díky kterým odstraníte nečistoty ze všech koutů. Dejte si však pozor na použití ostrých či kovových nástrojů, které by mohly plast krytu poškodit. V případě, kdy k takovému poškození dojde a vy byste rádi, aby byla vaše pila krásná i na pohled, můžete si jednoduše rovnou pořídit nový kryt válce nebo kryt startování.

Řetěz

Jakmile máte dostatečně očištěný plastový kryt, přichází na řadu řetěz a jemný štěteček, se kterým můžete postupovat článek po článku. Poté doporučujeme řetěz ošetřit speciálním minerálním olejem na řetěz, který zabrání jeho korozi a zrezivění a zároveň mu zajistí vynikající výkon i v náročných podmínkách. Může se stát také to, že během údržby motorové pily zjistíte, že je pilový řetěz tupý a potřeboval by přeostřit nebo vyměnit. Pokud se rozhodnete vzít broušení do vlastních rukou, postupujte podle návodu: Jak nabrousit řetěz na pilu. V opačném případě rovnou pořiďte řetěz nový.

Vodicí lišta

Vyčistit pouze řetěz však zdaleka nestačí. Pokud totiž nebudete věnovat pozornost také vodicí liště a pilu uvedete do provozu, veškeré nečistoty z lišty přenesete zpět na řetěz. Zejména piliny a olej se v drážkách lišt rády usazují a mohou bránit plynulému pohybu řetězu. I v tomto případě si vezměte na pomoc např. tupé dřívko, kterým z lišty vše důkladně odstraníte. Součástí lišt je také mazací kanálek, který by se neměl za žádnou cenu ucpat. Ujistěte se proto, že je správně průchozí a v jeho blízkosti se nenachází žádné nečistoty.

Ve spodních částech lišty se mohou vinou zvýšeného opotřebení objevit také otřepy. A protože by měl být obvod lišty zcela hladký, zkuste jej pomocí jemného pilníku opatrně zarovnat. Pokud už je však lišta příliš opotřebená, pořiďte zejména z bezpečnostních důvodů raději novou.

kontrola-motorove-pily

Funkční vodicí lišta je při správném chodu motorové pily velmi důležitá.

 

Motor a tělo pily

Součástí pravidelné údržby a čištění motorové pily by měla být také péče o její motor, který jí zajistí optimální výkon a dlouhou životnost. Jednou z částí motoru, která se nejvíce znečišťuje, jsou žebra válců. Pokud se vinou nečistot zalepí, pila přestane mít schopnost dostatečného chlazení a může dojít k jejímu zadření. Řešením je proto jejich šetrné očištění pomocí měkkého kartáče, který nepoškodí jejich speciální povrch. 

V motoru se nachází také karburátor, na který je nejlepší použít přímo čistič na karburátory, který obsahuje směs rozpouštědel určených pro důkladné odstranění mastnoty a odolných a usazených nečistot. 

Zapalovací svíčka

Kontrolou by měla projít také zapalovací svíčka motorové pily. S čištěním to u ní však nemusíte přehánět, protože její životnost je jen asi měsíc aktivního užívání. Stačí ji proto pouze vyjmout pomocí klíče na svíčky, jemně očistit kartáčkem či hadříkem a opět opatrně zašroubovat zpět na místo. Pokud je svíčka zčernalá, signalizuje to potřebu její výměny. Při pravidelném užívání pily si zapalovacích svíček proto pořiďte rovnou více a mějte je kdykoliv po ruce.

zapalovaci-svicka-motorove-pily

Zapalovací svíčky nemají příliš dlouhou životnost a potřebují častou kontrolu.

 

Palivový filtr

Pozornost při údržbě věnujte i palivovému systému, který se skládá z palivových hadiček a palivového filtru, a který se často a rád zanáší či ucpává. Zkontrolujte proto jejich průchodnost a v případě nutnosti vyměňte za nové. Neprůchozí systém totiž zamezí správnému průtoku paliva do karburátoru, což může mít neblahý vliv na jeho funkčnost.

 

Vzduchový filtr

Jednou z posledních součástek pily, na jejíž čistotě lpí správná funkčnost motorové pily, je vzduchový filtr. Na jeho pravidelné čištění či výměnu byste opravdu neměli zapomínat, protože jeho znečištění představuje pro pilu velké riziko. Přes filtr se totiž do motoru nasává vzduch, ze kterého odstraňuje nečistoty, které by mohly motor poškodit. A právě znečištění nebo špatná průchodnost filtru patří k jednomu z nejčastějších problémů, proč pila nejde nastartovat.

Do určité chvíle můžete vzduchový filtr od nečistot jednoduše vyfoukat nebo vyklepat a jemně otřít. Jedná se však o součást pily, která nemá příliš dlouhou životnost, a její výměna stojí minimum peněz i úsilí. Pokud proto používáte svou motorovou pilu na pravidelné bázi, doporučujeme si náhradních vzduchových filtrů pořídit do zásoby rovnou více a v případě potřeby je jednoduše vyměnit.

vzduchovy-filtr-motorove-pily

Vzduchový filtr patří k součástkám, které vyžadují pravidelnou výměnu.

 

Proč je důležité pilu pravidelně čistit?

Teď už víte, jak postupovat při čištění těch nejdůležitějších součástí pily. V ideálním případě byste se měli věnovat alespoň minimální údržbě po každém použití. Není sice nutné pilu ihned rozmontovávat, ale rozhodně nic nezkazíte, když ji před uložením vlhkým hadříkem očistíte alespoň od těch největších nečistot. 

Výše zmíněné typy jsou mířené spíše na důkladnější očistu, která už zabere určitý čas. Pokud však chcete, aby vám vaše pila sloužila co nejdéle, věnujte se její údržbě pravidelně – ideálně alespoň jednou za 3 měsíce a pak před zimní přestávkou. Pila se vám pak odmění nejen dlouhou životností, ale nabídne také:

  • Bezpečnost – znečištěná pila totiž může vést k nebezpečným situacím, jako je zaseknutí řetězu nebo přehřátí motoru.
  • Výkon – Čistá pila běží efektivněji a poskytuje lepší řezný výkon. Znečištění může způsobit snížení výkonu a prodloužit čas potřebný k dokončení práce.
  • Palivovou účinnost – Čistý karburátor a vzduchový filtr zajišťují optimální směs paliva a vzduchu, což snižuje spotřebu paliva.

 

Na e-shopu Kasumex naleznete nejen nástroje ke správnému a efektivnímu čištění, ale také kompletní nabídků náhradních dílů na motorové pily, které vám pomohou ji udržet v dlouhodobě skvělé kondici. I v případě zcela nové pily jsme vám však k dispozici. Seženete u nás totiž také motorové pily Husqvarna, se kterými bude práce jedna radost. V případě jakýchkoliv dotazů se na nás neváhejte obrátit



Zdroj fotografií: Depositphotos