Jak nastartovat motorovou pilu a co dělat, když nejde nastartovat

Motorové pily patří v oblasti zahradní a lesní techniky k největším pomocníkům vůbec. Jsou totiž velmi výkonné a poradí si hravě v různém terénu i podmínkách. Navíc není nutné je mít zapojené v síti, a tak se s nimi můžete pustit i do vzdálenějších končin. Když v nich pak ale zjistíte, že vám motorová pila nejde nastartovat, není to zrovna radostný pohled. V tomto článku vám poradíme, co v takových případech dělat a kde může být zakopaný pes. 

startovani-motorove-pily

 Pokud se vám nedaří nastartovat vaši motorovou pilu, možná víme, kde je problém.

 

Jak správně nastartovat pilu

Pokud jste teprve začínajícím zahradníkem a motorovou pilu držíte v ruce poprvé, možná jen stačí trochu cviku. Jako první byste si proto vždy měli nejprve přečíst návod k použití a teprve pak zkoušet startovat. Jakmile máte nastudováno, ujistěte se, že se pila nachází v bezpečné pozici na zemi nebo mezi nohama a v jejím okolí ani pod ní nejsou žádné překážky. Ujistěte se také o stavu paliva a v případě potřeby jej doplňte. Ještě před samotným nastartováním nezapomeňte aktivovat brzdu řetězu zatlačením jejího madla dopředu a odstraněním jejího ochranného krytu. Poté už vše záleží na typu přístroje a jeho vybavení. 

  1. Pokud má vaše pila dekompresní ventil, před startem jej stiskněte. 

  2. To stejné platí také pro palivové čerpadlo, které byste však měli stisknout několikrát za sebou a sledovat, jak palivo vstupuje do karburátoru.

  3. U některých modelů je také stále možné se setkat se sytičem, který je nutné před startem rovněž stisknout. 

  4. Pak už nezbývá, než tahat za rukojeť startovací šňůry tak dlouho, dokud motor nenaskočí. 

  5. Vypněte sytič a za startovací šňůru zatáhněte znova. 

  6. V tuto chvíli už by měla být motorová pila zcela nastartovaná a připravená k provozu.

 

Každý model či značka motorové pily je však jiná a může vyžadovat jiný způsob startování. I to je proto důvod si vždy nejprve pečlivě nastudovat návod. 

jak-nastartovat-pilu

Před samotným nastartováním motorové pily je potřeba provést několik úkonů.

Co dělat, když motorová pila nejde nastartovat?

Zkusili jste postupovat dle návodu, ale neděje se nic? Nebo se vám pilu podařilo nastartovat, ale nejde do otáček nebo se jí naopak netočí řetěz? Pak to patrně signalizuje nějaký problém. Než se ale vydáte do prvního servisu, zkuste nejprve zjistit, zda závadu nezpůsobila některá z těchto nejčastějších příčin. Někdy totiž stačí věnovat součástkám jen trochu času a péče a pila může být zase jako nová. Jindy však bohužel nezbývá, než ji zcela vyměnit.

Palivo 

Mezi nejčastější problémy jednoznačně patří problémy s palivem. Oproti autu nebo motorce je totiž potřeba pily trochu jiná. Je totiž často poháněna dvoutaktním motorem a ke svému chodu potřebuje správně namíchaný poměr palivové směsi z oleje a benzínu. Může se však stát i to, že je palivový koktejl namíchaný správně, ale pila stejně nestartuje. To může být způsobeno jeho stářím. Zkuste proto směs vylít a doplnit novou.

Vzduchový filtr

Dalším častým viníkem toho, že motorová pila nestartuje, bývá vzduchový filtr. Mnohdy však stačí jej pouze vyjmout, vyčistit a zkontrolovat, že je dobře průchodný, a bude tak nasávat dostatečné množství vzduchu. Pokud je filtr špinavý, umyjte ho v mýdlové vodě a nechte dobře vyschnout, případně vyměňte za nový.

Palivový filtr

Prakticky to stejné platí také pro palivový filtr, který může při svém zanesení způsobovat špatný přísun paliva ve vysokých otáčkách a způsobit tak problémy i se samotným startováním. Zkuste jej proto vyčistit nebo rovnou pořídit nový

Zapalovací svíčka

Problém se startováním pily může způsobit také zanesená nebo pokažená zapalovací svíčka. Ta nesmí být v žádném případě příliš znečištěna karbonem či černými sazemi, a to hlavně v okolí elektrod. Ty by od sebe měly být vzdálené maximálně 0,5 mm. Zapalovací svíčku lze snadno vyjmout pomocí klíče na svíčky. Poté ji stačí jemně očistit kartáčkem nebo brusným papírem a vrátit zpět na své místo. Pokud se však ani po očištění a vysušení neobjeví ve svíčce jiskra, vyměňte ji jednoduše za novou. 

Karburátor

Důvodů, proč motorová pila nestartuje nebo se jí netočí řetěz může být mnoho. Jako poslední však zmíníme problémy se zaneseným nebo špatně seřízeným karburátorem. Ten vytváří zápalnou směs pro motor v potřebném množství a poměru a pokud je s ním něco špatně, může způsobit právě problémy se startováním. 

To stejné platí také pro pumpičky na karburátory, u kterých ale nezbývá nic jiného, než je v případě poškození zcela vyměnit.

 

motorova-pila-nejde-nastartovat

Zkusili jste vše, ale nastartovat pilu se vám nedaří. Možná je čas na její výměnu.

 

Rada na závěr

Pokud žádný z výše uvedených kroků nepomůže, máte v zásadě dvě možnosti. Buď přímo navštívit autorizovaný servis či odborníka, který provede potřebou diagnostiku a problém sám odstraní nebo rovnou koupit nový přístroj. Na e-shopu Kasumex najdete nejen veškeré náhradní díly na motorové pily, ale také vybrané modely nových motorových pil Husqvarna, které vám spolehlivě poslouží po mnoho let.



Zdroj fotografií: Depositphotos